top of page
Search

Ik heb een glazen tafel gemaakt!Toen ik nog werkte als een freelance architect, deed ik veel projecten voor Fokkema & Partners. Zij zijn gespecialiseerd in hoogwaardige kantoorgebouwen en -interieurs. Bij veel van de projecten werkte ik aan het maatwerkmeubilair. Ik vond het altijd leuk om de ontwerpen strakke details te geven. Maar deze meubels maakte ik nooit zelf, tot nu….


Ze wilde graag een glazen tafel


Een klant van mij kende iemand, die haar eigen glazen tafel had gemaakt. Ze vertelde mij dat je ook graag een glazen tafel wilde. Hoewel ik wist hoe je zoiets moet maken, had ik het nooit zelf gedaan. De glazen tafel die ze mij liet zien, was een beetje saai. Ook had hij een vrij hangende glazen plank. Dat voelde voor mij niet stevig genoeg. Ik was bang dat de lijm niet zou houden, omdat ik zelf niet veel ervaring had met dit soort constructies. Dus ontwierp ik een ander soort tafel.


Strak Art-Deco design


Ik maakte een ontwerp van gehard, blank glas. Ik was van plan om twee tafels te maken. De kleine tafel wilde ik onder de grote tafel lijmen voor een stevige constructie. Om de tafel meer stabiel te maken, bedacht ik een glazen front aan de linkerkant. Nu had ik mijn basis. Het was nog een beetje saai. Dus besloot ik een whispy witte met blanke glasplaat achter het front te verlijmen. Ook voegde ik lijnen toe van koperfolie. Mij klant vond koper niet de juiste kleur, daarom besloot ik de lijnen zwart te verven. Mijn ontwerp werd zo een strakt Art-Deco design. Het zag er goed uit en mijn klant was tevreden. Nu moest ik het nog maken.

Gehard glas voor de veiligheid


Als ik gehard glas nodig heb, bestel ik het altijd. Het wordt dan op maat geleverd. Het whispy glas was heel makkelijk te snijden. Uiteindelijk kwam het aan op het lijmen. Eerst lijmde ik de zijkanten van de kleine tafel op de zijkanten van de grote tafel. Hiervoor gebruikte ik SilGel, dat over het hele oppervlak uitloopt. Ook de whispy plaat lijmde ik op het gehard glazen front met SilGel. Ik wilde gehard glas gebruiken voor de veiligheid. Het is veel sterker dan gewoon glas. Als het breekt, spat het uit elkaar in kleine stukjes in plaats van gevaarlijke scherven. Omdat ik veel ervaring heb met SilGel, verliep dit proces zonder problemen.


De rechte hoeken recht krijgen


Bij de volgende stap moest ik alle onderdelen samenlijmen tot één geheel. Hiervoor gebruikte ik UV-lijm. Ik heb ervaring met UV-lijm, maar niet voor het maken van meubels. Omdat ik niet met de glazen tafel in de auto wilde, vond mijn klant het goed als ik de tafel bij haar in elkaar zette. Het was erg moeilijk om de rechte hoeken recht te krijgen. Ik had geen goed hulpmiddel om het glas vast te zetten. Terwijl ik hiermee bezig was, bedacht ik een idee hoe ik het de volgende keer zou doen. Helaas was er nu geen tijd meer voor. Uiteindelijk kwam ik eruit en stond de tafel in elkaar. Ik had er wel de hulp van mijn klant voor nodig. Het was niet ideaal, maar wel gelukt!


Het resultaat maakte me blij!


Toen de tafel op de juiste plek stond, hoefde ik alleen nog de lijnen toe te voegen. Het was makkelijk om de koperfolie te plakken. Ik had nog een uurtje nodig om alle lijnen netjes zwart te schilderen. Gelukkig hou ik van schilderen, dus dat was een kleine moeite. Toen ik de tafel in zijn geheel zag, was het mooier dan het ontwerp. Het resultaat maakte me blij! Omdat ik voor het eerst zo’n tafel heb gemaakt, heb ik mijn klant een veel kleiner bedrag gerekend. Van dit experiment heb ik een hoop geleerd. De volgende keer weet ik hoe het moet. Nu ben ik weer op zoek naar een nieuwe uitdaging!

26 views0 comments

Comments


bottom of page