top of page
Search

Hoe ik drie achterglasschilderijen maakte over vrijheid

Updated: Jun 20, 2019

Ik voel me altijd erg machteloos als ik mensen, en met name kinderen, zie lijden. Hoewel ik niet veel weet te doen, kan ik er in elk geval over schilderen en een deel van de verkoopprijs doneren aan een goed doel. Dus vol inspiratie ging ik aan de slag om drie kunstwerken te maken over de vrijheid, om vrij te zijn van onderdrukking. Kunst over vrijheid


Glas als een materiaal voor kunst aan de muur


De meeste kunstwerken van vlakglas zijn bedoeld om voor het raam te hangen. Maar glas kan ook een geweldig materiaal zijn voor muurkunst. Glas is mijn canvas en geeft mijn schilderij structuur. Ik kan erop schilderen en het graveren, beide heb ik in dit geval gedaan. Ik kan meerdere lagen gebruiken. Ik kan gekleurde stukken lijmen. Het is echt een plezier om er zo met glas te spelen.


Free at Last, ‘Lightness’


Deze drie schilderijen heb ik ‘Free at Last’ genoemd. Ze vieren vrijheid, vrij van onderdrukking. De eerste heet ‘Lightness’. Wanneer niemand je neerhaalt, niemand macht over je heeft, kun je de lichtheid van het leven voelen. Het gevoel wanneer je springt in de wind en kijkt hoe ver je komt. Of wanneer je heel snel en hoog gaat op de schommel. Je staat op een mooie heuvel en ziet de wereld om je heen, of wanneer je relaxed wiegt in een hangmat. Ik gun iedereen dit gevoel van vrijheid, van lichtheid. Ik heb wit structuurglas gebruikt voor een fris, helder gevoel. Gele en bruine kleuren voor warmte en zonlicht. In een geel stukje glas, dat zweeft bovenaan het schilderij, zit een meisje dat neerkijkt op de wolken.


Een beetje fantasie hebben: ‘Imagination


Het tweede schilderij dat ik maakte, maakte ik over de vrijheid om te dromen. Om de fantasie te hebben om je eigen avontuur te bedenken. Om te werken aan je dromen, zonder dat iemand je tegen houdt. Heel veel mensen, ook ik, zijn op zoek naar dit gevoel. Vaak genoeg zijn we onze eigen onderdrukkers. Ik heb frisse kleuren gebruikt in verschillende lagen om een kleurige droomwolk te maken. Ik voegde ook een transparant structuurglas toe om het licht wat te breken. Dat maakte de wolk nog droomachtiger. Ik stelde me één van die mooie gekleurde dromen voor uit Roald Dahl’s ‘GVR’. Een meisje kijkt er vol verwondering naar, maar ze heeft hem zelf gemaakt.


Als je je supersterk voelt: ‘Power


Heb je ooit in de bossen gespeeld? Je bouwde je eigen hut en sleepte takken naar je nieuwe territorium. Dan voelde je je supersterk. Ik dacht ook aan die keer dat ik in Peru de Inca Trail liep, door de jungle naar Machu Picchu. Het ging me niet makkelijk af (serieus, ik werd ingehaald door kettingrokende bejaarden). Toen ik eindelijk op de laatste bergpas was en onder mij de ruïnes van Machu Picchu zag liggen in de wolken, toen voelde ik me supersterk! Het derde schilderij kreeg dus een jungle-sfeer. Ik gebruikte een prachtig stuk Lamberts Glas als achtergrond. Dit keer staat het kleine meisje in het midden. Ze laat zien hoe sterk ze is, door de ‘takken’ omhoog te duwen.Deze drie kunstwerken zijn nog te koop

Kijk in de shop. Je zult verrast zijn hoe betaalbaar ze zijn.  Ze zijn individueel te koop, of als drieluik. Bovendien gaat 30% van de verkoopprijs (exclusief verzendkosten) naar Stichting Vluchteling.26 views0 comments

Yorumlar


bottom of page