top of page
Search

Een minimalistisch ontwerp in lagen

Updated: Jun 20, 2019
Als je mijn Instagram of Facebook volgt, moet het je zijn opgevallen dat ik dol ben op reizen. Vorig jaar had ik het geluk dat ik naar Oezbekistan af mocht reizen. Oezbekistan is een weinig bezocht, maar bijzonder land met prachtige architectuur en geschiedenis. Het was onderdeel van de zijderoute en heeft een sprookjesachtige sfeer. De mensen zijn hartelijk en goedlachs. I reisde met een klein gezelschap van gezellige bereisde mensen. Eén van hen kwam uit Nieuwleusen en kende mijn project daar. Hij werd mijn nieuwe opdrachtgever. Voor zijn entree heb ik een minimalistisch ontwerp gemaakt in lagen glas.


Geïnspireerd door mijn reis


Het huis van mijn klant heeft een entree van baksteen. Ik wilde dat het kunstwerk goed bij de kleuren van de baksteen zouden passen. Ik werd geïnspireerd door mijn reis: toevallig hadden de bakstenen madrassas in Oezbekistan veel blauw en turquoise tegelwerk. Dit paste prachtige met de Nederlandse bakstenen. Zo had ik mijn palet aan glas bij elkaar.


Op zoek naar een ontwerp

Ik maakte een papieren frame van de entree op schaal. Dit frame kan ik over mijn schilderwerk leggen om te zien of het een goed ontwerp is. Ik had heel veel ideeën en maakte veel ontwerpen. Mijn klant had mij veel vrijheid gegeven, maar nu moest ik op zoek naar een ontwerp dat hem zou bevallen. Na een aantal voorbeelden en gesprekken met mijn klant, maakte ik een ontwerp dat een match was! Het was erg minimalistisch, maar had een goede balans en enkele interessante lagen van blauw op groen. Ik noemde het ‘Stad van rode Aarde’ naar de ommuurde stad Khiva.Lijmen in lagen


In overleg met de aannemer die het kozijn moest aanpassen, bestelde ik het dubbel glas. Bij Fenix bestelde ik het Lamberts Glas. Toen ik het blauwe glas op het groene legde ontstond een extra diep zee blauw. Om het hoogteverschil op te heffen lijmde ik stukken blank glas onder de blauwe laag zodat ze perfect op de groene glazen stukken pasten. 


Met een beetje hulp van mijn vrienden…


Deze ramen kan ik niet alleen plaatsen. Gelukkig heb ik een aantal fijne vrienden met glasateliers. Eén van hen is erg handig en hij wilde me gelukkig helpen met het plaatsen van de ramen. Op dit moment hebben we beiden ook nog stagiaires, dus met zijn vieren was de klus zo geklaard. We hadden geluk dat het een zonnige, droge dag was. We konden al snel genieten van de prachtige kleuren die reflecteerden op de wanden en vloer. Mijn aardige klant was tevreden en ik was superblij dat ik dit kunstwerk heb mogen maken. En inmiddels ben ik alweer druk bezig met de volgende…


14 views0 comments

コメント


bottom of page